Design & Architecture

Following up on my previous post, the walk in pantry has come a long way from where it began…

 

Previously the space was one of several back doors/vestibules to the house and had accumulated a certain amount of “dead” storage… By converting the area to a pantry, we were able to consolidate kitchen and dining related items that had been sprinkled about the house and basement. We replaced the back door with a window for ambient daylight and three Murano glass pendants will hang from the ceiling, centered on the cabinet door openings  on the left. The backsplash will be granite to match the counter top. All switching and electrical outlets will be upgraded to Legrand Adorne product.

 

As I write this post, the oak floors are being bleached and very, very, very lightly stained in preparation for the arrival of our decorative painters.

Next, the mud room and home office.

 

To visit our website, click here.

To follow us on Facebook, click here.

To follow us on Pinterest, click here.

If you would like our assistance on your design project, contact us here.

 

 

 

I can’t believe it’s been almost a month since I last posted. I admit, it has been a very busy time. In addition to the new construction Neoclassical home we’re working on, we have a renovation project in Newton happening as well. It’s far enough along that Sally and I can see the light at the end of the tunnel and I thought I’d share a few progress shots.

First, a floor plan for context.  We worked within the kitchen foot print, refining and reconfiguring the layout to respond to how they live today. The major change was converting the back entry area into a walk in pantry. We oriented the home office so it looks out over the back yard and swimming pool, while the mud room off the garage received a full makeover with more storage and places to put down “stuff”, hang keys, charge phones, etc.

For inspiration, we looked to the work of Gil Schafer

and my favorite blogger/interior designer from Belgium, Greet LeFevre.

 

Sally tweaked the Gestalt of these images as only she can. A little more modern/contemporary and styled to the American palette. Our client selected the hexagonal onyx for behind the range top and stainless steel/glass Miele exhaust hood. (which is not drawn in the sketch.) The walnut and glazed rift cut white oak at the bottom left were selected for the island and cabinetry respectively.

Working thru the exact wash/glaze took some time. Much depended on the color of the wood/veneer it was being applied to. None of these were quite right…

 

So… what does the kitchen look like?

One of the elevation sketches of the fridge/oven wall in the kitchen.

The kitchen island, with it’s integrated glass top table.

I took these two photographs late last week. The counter tops have just been templated and are in production at Cumar Marble and Granite. The glass table top is in storage and will be installed at the very last moment. The folks from King and Company in New Hampshire were a huge help in engineering and fabricating the table base. Cabinetry is by Detail Woodworking. The floor will be sanded, bleached, glazed and then a painted translucent stone pattern will be added  prior to the usual two finish coats of sealer. (Thank you dave Taubenaek and Zoe Design!)

 

 

Family room millwork is in the right foreground…

I’ll cover the pantry, home office and mud room in separate posts.

Sally and I have a few openings in our fall schedule for additional projects. We’d be delighted to chat with you!

 

Cheers,

To visit our website, click here.

To follow us on Facebook, click here.

To follow us on Pinterest, click here.

If you would like our assistance on your design project, contact us here.

 

 

Two years ago, we were retained to decorate a Back Bay condo on the first block of Marlborough Street. At the time, we were not allowed to professionally photograph the finished project nor use it in any of our publicity. Recently, it came to our attention that the property was on the market showing photographs of the finished interior and we felt free to at least talk about the project here on our blog. As you will see, the existing architecture was gorgeous, thus our scope of work was furniture, fabrics, and selective decorative lighting, artwork and accessories.

Programmatically, our charge was to design/create stylish, easy, comfortable living areas in a traditional setting. Design the first level for entertaining large groups of people. The second level was intended for personal family living/relaxing and bedrooms. (Sally had a ball!!!)

Dining area.

LivingRoom/Parlor with it’s original chandelier for the mid 1860′s. Can’t you imagine a hosting party here, with a small quartet playing the background?

 

A few vignette snapshots taken during installation.

 

Kitchen.

Note the corner of the custom sectional sofa Sally designed for the space. A true kitchen lounge!

Library on Second Level with it’s original restored paneling. The perfect place to wind down at the end of the day!

My biggest regret is that I never saw nor do we have a photo of the lovely custom console with a built in TV lift I designed that was placed in the living  room, so beautifully fabricated by Hawkes and Huberdeau.

This piece deserves a separate post on it’s development.

(If I can corner Sally for a moment, I’ll come back and add info on furniture manufacturers, etc.)

 

Cheers,

To visit our website, click here.

To follow us on Facebook, click here.

To follow us on Pinterest, click here.

If you would like our assistance on your design project, contact us here.