Built In Cabinetry

I can’t believe it’s been almost a month since I last posted. I admit, it has been a very busy time. In addition to the new construction Neoclassical home we’re working on, we have a renovation project in Newton happening as well. It’s far enough along that Sally and I can see the light at the end of the tunnel and I thought I’d share a few progress shots.

First, a floor plan for context.  We worked within the kitchen foot print, refining and reconfiguring the layout to respond to how they live today. The major change was converting the back entry area into a walk in pantry. We oriented the home office so it looks out over the back yard and swimming pool, while the mud room off the garage received a full makeover with more storage and places to put down “stuff”, hang keys, charge phones, etc.

For inspiration, we looked to the work of Gil Schafer

and my favorite blogger/interior designer from Belgium, Greet LeFevre.

 

Sally tweaked the Gestalt of these images as only she can. A little more modern/contemporary and styled to the American palette. Our client selected the hexagonal onyx for behind the range top and stainless steel/glass Miele exhaust hood. (which is not drawn in the sketch.) The walnut and glazed rift cut white oak at the bottom left were selected for the island and cabinetry respectively.

Working thru the exact wash/glaze took some time. Much depended on the color of the wood/veneer it was being applied to. None of these were quite right…

 

So… what does the kitchen look like?

One of the elevation sketches of the fridge/oven wall in the kitchen.

The kitchen island, with it’s integrated glass top table.

I took these two photographs late last week. The counter tops have just been templated and are in production at Cumar Marble and Granite. The glass table top is in storage and will be installed at the very last moment. The folks from King and Company in New Hampshire were a huge help in engineering and fabricating the table base. Cabinetry is by Detail Woodworking. The floor will be sanded, bleached, glazed and then a painted translucent stone pattern will be added  prior to the usual two finish coats of sealer. (Thank you dave Taubenaek and Zoe Design!)

 

 

Family room millwork is in the right foreground…

I’ll cover the pantry, home office and mud room in separate posts.

Sally and I have a few openings in our fall schedule for additional projects. We’d be delighted to chat with you!

 

Cheers,

To visit our website, click here.

To follow us on Facebook, click here.

To follow us on Pinterest, click here.

If you would like our assistance on your design project, contact us here.

 

 

Two years ago, we were retained to decorate a Back Bay condo on the first block of Marlborough Street. At the time, we were not allowed to professionally photograph the finished project nor use it in any of our publicity. Recently, it came to our attention that the property was on the market showing photographs of the finished interior and we felt free to at least talk about the project here on our blog. As you will see, the existing architecture was gorgeous, thus our scope of work was furniture, fabrics, and selective decorative lighting, artwork and accessories.

Programmatically, our charge was to design/create stylish, easy, comfortable living areas in a traditional setting. Design the first level for entertaining large groups of people. The second level was intended for personal family living/relaxing and bedrooms. (Sally had a ball!!!)

Dining area.

LivingRoom/Parlor with it’s original chandelier for the mid 1860′s. Can’t you imagine a hosting party here, with a small quartet playing the background?

 

A few vignette snapshots taken during installation.

 

Kitchen.

Note the corner of the custom sectional sofa Sally designed for the space. A true kitchen lounge!

Library on Second Level with it’s original restored paneling. The perfect place to wind down at the end of the day!

My biggest regret is that I never saw nor do we have a photo of the lovely custom console with a built in TV lift I designed that was placed in the living  room, so beautifully fabricated by Hawkes and Huberdeau.

This piece deserves a separate post on it’s development.

(If I can corner Sally for a moment, I’ll come back and add info on furniture manufacturers, etc.)

 

Cheers,

To visit our website, click here.

To follow us on Facebook, click here.

To follow us on Pinterest, click here.

If you would like our assistance on your design project, contact us here.

 

 

Several months ago Sally was contacted by a past client with a request to help her design a family room in her walk out basement overlooking the links at Ipswich Country Club. She wanted it to be stylish, masculine and done with flair. Here are two of Sally’s proposals for the large blank wall immediately to the right of the bar. Both were to done by decorative artists. One was rather formal – tromp l’oeil wainscot, columns, crown molding, etc. There was a lengthy discussion as to whether the dogs would be statues or part to the painting.

The second was much more stylish and whimsical. Again, tromp l’oeil, with drapery hung in front of the “open door”. What fun! Sadly, neither of these happened. Instead we’re considering a custom wallpaper.

She’s an interesting client, who likes to take on certain aspects of the project herself, meaning that aspects of Sally’s work is conceptual. It makes for an interesting collaborative process. The project is about 75% complete and yesterday Sally got a call asking for help resolving the profile of the countertop at the bar. So, armed with measuring tape, pencils and erasers, we headed to the job site today to see what could be done. I actually enjoy these little problems. You have to think on your feet and be decisive. Otherwise, the job slows down – or on occasion grind to a halt… Fortunately, this one was easy. In about 15 minutes a solution was sketched out on a piece of plywood set on top of the bar. This was one of several modifications we made.

 

While we were there, I took several detail snapshots of the job site. First the overview of the bar area, where most of the action is occurring at the moment.

Peaking out from under the floor protection you can see the  handiwork of our talented decorative painters, Zoe Design. (Note the books in the cabinet Sally was testing for appropriateness.)

 

A detail shot of the floor and the sink.

 

The Porcelanosa tile back bar backsplash and custom wall paper designed and produced by Zoe Design.

Yes, those are guinea fowl feathers… Incredible texture, yes?

I’ll save the powder room until another day. We all know what spackle looks like…

 

Cheers,

To visit our website, click here.

To follow us on Facebook, click here.

To follow us on Pinterest, click here.

If you would like our assistance on your design project, contact us here.